Strefa Pacjenta
Diety
Instrukcja zasady przechowywania żywności pacjentów w lodówkach oddziałowych.
Dotyczy prawidłowego przechowywania produktów żywnościowych dostarczonych przez rodzinę lub zakupywanych przez pacjentów, tak aby nie stanowiły dodatkowego zagrożenia dla zdrowia pacjentów.
- Każdy oddział wyposażony jest w lodówkę przeznaczoną wyłącznie do przechowywania żywności pacjentów, oznaczoną informacją: lodówka dla pacjentów.
- Pacjent bądź rodzina są zobowiązani podpisać pojemnik lub woreczek z żywnością imieniem i nazwiskiem, numerem sali, datą włożenia do lodówki.
- Żywność jest codziennie przeglądana pod kątem przydatności do spożycia.
- W przypadku żywności niezdatnej do spożycia jest ona usuwana po poinformowaniu pacjenta do pojemnika na odpady.
- Lodówki są odmrażane przez personel pomocniczy w zależności od potrzeb, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu.
- Mycie i dezynfekcja lodówki w zależności od potrzeb, nie rzadziej niż raz w miesiącu, dostępnym środkiem myjącym. Czynność wykonywana jest przez personel pomocniczy.
- Wskazane jest, aby żywność dostarczana przez rodzinę lub zakupywana przez pacjenta była w małych opakowaniach, hermetycznie zapakowana i w pojedynczych ilościach.
- Żywność odpakowana/otwarta powinna mieć oznaczoną datę jej otwarcia.
- Każdy nowo przyjęty pacjent powinien być poinformowany o powyższych zasadach przez Zastępcę Kierownika Oddziału lub przez osobę przez Niego wyznaczoną.
- Czynności sprawdzenia żywności oraz mycia i dezynfekcji lodówki są dokumentowane w zeszytach do tego przeznaczonych i znajdują się na każdym oddziale.
- Dieta bezresztkowa Plik pdf (86 KB)
- Dieta bogatobiałkowa Plik pdf (88 KB)
- Dieta bogatoresztkowa Plik pdf (86 KB)
- Dieta kleikowa Plik pdf (78 KB)
- Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu Plik pdf (108 KB)
- Dieta łatwostrawna Plik pdf (99 KB)
- Dieta podstawowa Plik pdf (77 KB)
- Dieta w chorobach nerek Plik pdf (103 KB)
- Dieta w dnie moczanowej i chorobach reumatycznych Plik pdf (78 KB)
- Leczenie dietetyczne w cukrzycy Plik pdf (133 KB)
- Zalecenia dietetyczne w kamicy nerkowej Plik pdf (85 KB)
- Zalecenia dla pacjentów dotyczące zdrowego trybu życia Plik pdf (99 KB)
- Żywienie dietetyczne przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego Plik pdf (96 KB)
- Żywienie w chorobach serca i naczyń Plik pdf (126 KB)